04 mayo, 2012

Kratke Vijesti iz Hrvatske 4/5/2012

         Photobucket               7 DANA U HRVATSKOJ

♣ Hrvatska će strana pripremiti sporazum o gradnji cestovnog koridora kroz neumsko zaleđe, a bosansko-hercegovačka strana prijedlog sporazuma o naprednom korištenju Luke Ploče i željezničke pruge Metković-Ploče, izvijestili su resorni ministri prometa Hrvatske i BiH nakon današnjeg sastanka. Dogovorene su pripremne radnje za potpisivanje sporazuma o gradnji spojne dionice Neum, u duljini od 5,5 kilometara. Riječ je o klasičnoj dionici bez tunela, grubo procijenjene vrijednosti pet milijuna eura, izjavio je Hajdaš Dončić.


♣ Udruga Franak danas je ponovo upozorila na probleme 125.000 građana s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, ističući da banke i dalje ne reagiraju i nisu spremne ni na kakve dogovore, a nadležne institucije i tijela državne vlasti prebacuju lopticu jedni na druge te nitko ne želi preuzeti odgovornost. Iz Udruge franak navode da na adrese HNB-a, Vlade i Ministarstva financija posljednjih mjesec dana pristiže sve više pisama u kojima građani, osiromašeni ratama kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, iznose svoje nezadovoljstvo poslovanjem banaka te ukazuju na nezakonitosti i zlouporabu ovlasti manipulacijama valutnom klauzulom i kamatnim stopama.

♣ Zadarska policija danas je zbog verbalnih prijetnji upućenih romskoj obitelji privela 63-godišnjeg načelnika općine Škabrnja Luku Škaru. »Verbalne prijetnje i uvrede upućene na jučerašnjem prosvjedu okarakterizirane su kao remećenje javnog reda i mira«, rekao je glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan, dodavši kako je nakon obavijesnoga razgovora načelnik Škara priveden Prekršajnom sudu u Zadru. Zajedno s njim prekršajnu prijavu dobio je još jedan 46-godišnji mještanin Škabrnje.

♣ Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala - USKOK donio je nalog o provođenju istrage protiv 37 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da su udruženi počinili kaznena djela davanja i primanja mita, krivotvorenja službene isprave, krivotvorenja isprave, prijevare te prijevare u pokušaju i za sebe i druge pribavili nepripadnu materijalnu dobit od najmanje pet milijuna i 400 tisuća kuna, a banke oštetili za navedeni iznos uvećan za pripadajuće kamate, objavljeno je danas na USKOK-ovim internetskim stranicama.

♣ Četvrta optužnica protiv Sanadera: Naredio da Ježić dobije jeftinu struju. Prema dvije točke optužnice Sanaderu i Ježiću se na teret stavlja da su potaknuli Mravka da Diokiju te DINI, tvrtki iz sastava Diokija od prosinca 2008. pa do Sanaderove ostavke u lipnju 2009. iz HEP-a »daje« struju po subvencioniranoj cijeni čime je tim dvjema tvrtkama pribavljena ilegalna korist od ukupno 3,8 milijuna kuna.

♣ Predsjednik Vlade Zoran Milanović ocijenio je danas da policija jučer u Pučišćima nije prekoračila ovlasti. »Postoji sudska odluka i ja sam uvjeren da policija nije prekoračila ovlasti«, rekao je premijer Milanović. Odbacivši primjedbe da je policija prekoračila ovlasti za jučerašnjih zbivanja u Pučišćima na Braču, gdje je po sudskoj odluci stečajnom upravitelju Ivi Bučanu, kojeg ne priznaju radnici »Jadrankamena«, pomagala da dođe na posao, premijer je ponovio da policija mora provoditi zakon. »U tome ćemo biti obzirni u onoj mjeri u kojoj mi možemo upravljati radom policije«, poručio je.

♣ Ekonomski institut Zagreb (EIZ) procjenjuje da će se hrvatski BDP u 2012. godini smanjiti za oko 1,0 posto, dok bi nešto povoljnija kretanja u zemljama eurozone i prvi efekti poduzetih reformi u domaćem gospodarstvu trebali omogućiti blagi oporavak u 2013. uz rast BDP-a od 1,2 posto, izvijestili su iz tog instituta u priopćenju o novom broju publikacije Croatian Economic Outlook Quarterly.

♣ U nekadašnjem vojnom kompleksu Bribirski knezovi i ove će se godine u kolovozu, drugi put zaredom, održati glazbeni festival Terraneo koji se već u prvom izdanju potvrdio kao manifestacija koja ima potencijala. Prošle je godine Terraneo posjetilo tridesetak tisuća posjetitelja, a ove godine, u vremenu od 7. do 10. kolovoza, organizatori očekuju još veći broj mladih željnih dobre svirke, ali i aktivnog odmora koji će im se ponuditi u gradu na moru.

♣ Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić čestitala je novinarima i novinarkama Svjetski dan slobode medija, ističući da medijski prostor ne smije više biti instrumentaliziran ili iskorišten na štetu novinarske struke, kao što ni novinari i novinarke ne smiju pristati na umanjene profesionalne standarde. Premda se njegovo obilježavanje u Hrvatskoj odvija u sjeni prestanka izlaženja tiskanog izdanja dnevnog lista Vjesnik, upravo ta situacija osvjetljava istinu da pristajanje na udovoljavanje interesima bilo politike, bilo kapitala, a na štetu novinarskih etičkih načela o pravodobnom i istinitom izvještavanju, ne mogu potrajati.

♣ Splićanka Lucija Zaninović obranila je u Manchesteru naslov europske prvakinje u tae kwon dou u kategoriji do 49 kilograma deklasiravši u finalu Ruskinju Kristinu Kim rezultatom 10-1.

♣ Na ovogodišnjoj državnoj svečanosti u petak je u Zagrebu promovirana 12. generacija međunarodnih Eko-škola iz Hrvatske. Taj status je ove godine steklo 10 osnovnih škola i devet vrtića pa su dobile certifikate i zelene zastave kao dokaz da su zadovoljile sve uvjete potrebne za uključivanje u taj program, kazao je doc. dr. Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša koja vodi i koordinira taj veliki europski eko-program u Hrvatskoj.

No hay comentarios: