01 diciembre, 2012

Govor ing. Josipa Puchesa, povodom posjete Monsinjora Mile Bogovica u Buenos Aires


Tehar  18.11.2012 Ing. J.Puches

Nedokučivi su putevi Gospodnji. Bilo u velikim povjesnim događajima- bilo u svakidašnjici.
Kada su prošle godine hrvatski generali Gotovina i Markač bili  nepravedno osuđeni,u Zajednici nas je zadivio stav Biskupske Konferencije Hrvatske.Među ostalima koji smo se obračali na Institucije u Hrvatskoj,preuzeo sam napisati zahvalu hrvatskim biskupima. Slučajem okolnosti nismo sigurni da je stiglo na odredište ,pa
je sreća da danas- baš kada je oslobađanje hrvatskih generala prouzrokovalo val zadovoljstva i ljubavi u milijunima hrvatskih srdaca -imam priliku izgovoriti ga pred našim dragim posjetiocem Mons. Dr Mile Bogovićem , prominentnim članom te institucije.

Preuzvišena Gospodo, 
Duboko smo ganuti Vašom izjavom povodom presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. 
Mi, članovi pred 63 godine stvorene zajednice tada  novih hrvatskih iseljenika u Argentini - zajednica koja je od tada porasla što po biološkim zakonima ,što postojanim ponovim pohrvaćivanjem rasijanih grupa starog iseljeništva, predstavljamo još jedan mali otočić Hrvatstva u daleku svijetu. 
Uvijek smo surađivali te živo suosjećali s borbom hrvatskog naroda za prava koja mu kao staroj i kulturnoj naciji Evrope pripadaju , a koja su mu se u povijesti toliko puta uskračivala. 
Vaša izjava nesumnjivo ukazuje na to koja je to hrvatska institucija na apsolutnom vrhu ljestvice najpouzdanijih branitelja svetih prava hrvatskoga naroda. 
Molimo Svevišnjega da Vam udijeli snage da ustrajete u toj teškoj borbi  na sreću budućih pokoljenja hrvatskog naroda. 
S izrazom duboke zahvalnosti te sinovskog poštovanja 
Buenos Aires 23.travnja 2011-e 
Hrvatsko Argentinski Kulturni Klub

U ime naše  Zajednice zahvaljujem preuzvišenom Dru. Bogoviću na njegovom dvateset-dnevnom posjetu.
Vrijeme – taj starogrčki AION- je pojam kojega ni oni ni filozofi kasnijih vremena nisu uspjeli u potpunosti obuhvatiti ni definirati.Vrijeme je za mislioce do danas  ostao misterij.
Mi pak krščani znamo da je naše vrijeme života DAR gospodnji neizmjerne vrijednosti.Tako je i  dvadesetdnevni izsječak životnog vremena  dragocjeni dar.Mi mu zahvaljujemo a po onome što je ovih dana rekao vidimo da vrlo dobro pozna našu idiosinkraziju, zna odakle dolazimo,što smo i kamo idemo.
U prošlom su stoljeću sociolozi na Zapadu upozoravali da ako se ruski narod i oslobodi staljinizma,trebati će proći preko 100 godina da se  moralno i duhovno oporavi.Strahovlada je tako integralna-tako sveobuhvatna.
Iz te perspektive a i gledajući današnji politički scenarij u Domovini,  može masovni odlazak Hrvata u Dijasporu 1945-e nadalje biti gledan kao spašavanje duhovnih vrednota nacinalnog bića. To samo silno potvrđuje i naglašava potrebu povezanosti Domovine i Dijaspore, pa je posjet visokog duhovnog pastira za nas prava blagodat.
Napose sada kada Hrvatska ulazi u Evropsku Zajednicu,koja  na žalost Ivana Pavla II-oga nije u svom Ustavu htjela priznati krščanske temelje svoje kulture,a po riječima Benedikta 16-og od prije dvije godine-živi u duhovnom smislu pod pravom diktaturom Relativizma, evo nek narod koji je prije stoljeća na njezinim granicama bio Antemurale Cristianitatis , sada bude kvas-bude klica onih pokreta koji  trebaju dovestii do jednog neophodno potrebnog duhovnog preporoda.
Još jednom Mns.Dru Mili Bogoviću i velečasnom  fra Josipu Bebić-u   Veliko Veliko Hvala

No hay comentarios: