02 marzo, 2013

GRUDE ...Carmen Verlichak i predavanje na temu Hrvati u Argentini

U grudskoj kino dvorani, u organizaciji Matice Hrvatske- ogranak Grude, na iniciativu gospodina Ante Kolobarića, odrzana književna večer s poznaton književnicom Carmen Vrljicak Verlichak, književnica, dobitnica mnogobrojnih cijenjenih književnih nagrada. Prešla je nekoliko kontinenata kako bi nam emotivno i iskreno govorila o svome književnom radu i životu u Argentini uopće. Gosti na ovoj književnoj večeri, kojih je ovaj put bilo doista puno za grudske prilike, imali su što čuti i naučiti.

Književničin spektar zanimanja uglavnom su Hrvati u Argentini, za koje tvrdi da ih ima oko 300.000. Govorila je o tri vala useljavanja Hrvata u Argentinu, problemima s kojima su se ti ljudi susretali kao i na zbivanja kada je ponovo stvarana nova Hrvatska država devedestih godina i napori koje su argentinski Hrvati činili za pomoć domovini.
Iz njenog kazivanja mogla se razumjeti velika ljubav za hrvatski narod i briga za njegovu budućnost. U svom govorenju nije zaboravila istaknuti veliki doprinos svećenika franjevaca koji su došli u Argentinu prije devedesetak godina, koji su puno radili na izobrazbi Hrvata u Argentini. Naravno bilo je govora i o političkom i gospodarskim problemima s kojima se suočavala a i sada se susreće moderna Argentina. Gosti na književnoj večeri fra Bernard Maric, Frano Vukoja, novinar i književnik, kao i Zdravko Kordić, književnik,uključili su se sa svojim zanimljivim pitanjima o športu i književnosti i tako večeri donijeli dodatnu zanimljivost.
Može se zaključiti potreba njegovanja dobrih i kvalitetnih odnosa između Hrvata ma gdje oni živjeli, jer se i iz ove zanimljive književne večeri može zaključiti kako su i dobre i loše stvari koje nam se događaju gotovo jednake ma gdje Hrvati živjeli, na bilo kojem mjestu zemaljske kugle.
Ante Kolobaric,  Grude, Hercegovina

No hay comentarios: