12 mayo, 2013

Komemoracija 68. godišnjica tragedije Bleiburga
Spomen 68. obljetnice Bleiburške tragedije, pod pokroviteljstvom desetak županija, gradova i općina iz Republika Hrvatske i BiH te hrvatskih iseljeničkih zajednica održan je u subotu 11. svibnja na Bleiburškom polju u Austriji, gdje je svečano koncelebrirano misno
slavlje pred više od deset tisuća nazočnih predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. 

Nakon hrvatske himne, okupljene su pozdravili uime pokrovitelja virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić i potpredsjednik pokrajinskog parlamenta u Klagenfurtu Josef Lobnig. Ravnatelj Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu o. Josip Bebić u pozdravu je uime Ravnateljstva Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH za hrvatsku inozemnu pastvu, kao i uime Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu zahvalio na domaćinstvu klagenfurtskom biskupu Aloisu Schwartzu.

"Ideološki sinovi istih onih zločinaca koji su krivi za Bleiburg i križni put ponovno pokušavaju sakriti svoje zločine, ismijati ih, otjerati u zaborav, okaljati žrtve. I to čine ne samo s Bleiburgom nego i s Domovinskim ratom. Ista ekipa, isti potpis", rekao je predstavnik pokrovitelja Tolušić koji je u govoru i sebe opisao kao unuka osobe koja je preživjela Križni put.

"Dok narodi diljem Europe tuguju za svojim žrtvama i dostojno obilježavaju sjećanje na njih, oni ukidaju pokroviteljstvo nad ovom komemoracijom. Dok narodi diljem Europe vode brigu o svojim Vukovarima, oni našem Vukovaru stavljaju sol na presvježu ranu", rekao je virovitički župan.

Mons. Barišić u propovijedi je istaknuo da se nalaze okupljeni na poljima skrivenih zločina Bleiburške tragedije koju je nakon završetka rata počinila komunistička ideologija, jedna od tri bezbožne ideologije XX. stoljeća. Masovni zločini desetljećima pokriveni zemljom, prikriveni dubokom tamom i zataškani ideološkom šutnjom, u crno su zavili tolike obitelji, a višestruko pogodili i osiromašili osobito hrvatski narod, zbog čega se još uvijek osjećaju demografske i ideološke posljedice. I nakon potpisivanja europskog mira ovdje je mir poremećen, povjerenje izigrano, nada ugašena, budućnost ugrožena, rekao je nadbiskup. 

"Bleiburg je mjesto i simbol stradanja, najveće tragedije u povijesti hrvatskoga naroda, mjesto dubokih osjećaja i tužnih sjećanja, mjesto tišine i otvorenih pitanja, prostor poštovanja, a još više molitve. Molitva i pijetet za žrtve Bleiburške tragedije istodobno nas podsjeća i stavlja u vjernički i ljudski odnos sa svim žrtvama rata i dugoga Križnog puta, nastradalih od ljudske zloće u raznim ideološkim uniformama, od Bleiburga preko Jasenovca do Vukovara i Škabrnje. Zato je dostojno da je danas ovdje dostojanstveno prisutna u duhu i molitvi cijela Hrvatska."

Istaknuo je nadbiskup Barišić i poručio: "Istina oslobađa, a tama zarobljava. Istina nam pomaže rasti u ljudskosti, miru, pomirenju, praštanju i čišćenju memorije. Jer istina uvijek pobjeđuje, tama ne koristi.
...... Svjetlo istine o Bleiburškoj tragediji potrebno je radi poštovanja i prema žrtvama i radi nas samih. Istina rađa novog čovjeka i humanije društvo." 
....

No hay comentarios: