09 mayo, 2013

Obrtnička radionica Blažeković medičar i voskar


Blažeković medičar i voskar
vl. Antonija Ranogajec
Reisnerova 131
Osijek 31000 Hrvatska


Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i gospođa Daria Krstičević  je na svoje putovanje u Južnu Ameriku ponijela  licitarske vjenčiće.
-Nas zanima od kada postoji vaša radionica  i kako je organizirana.
-Obrtničku radionicu Blažeković medičar i voskar utemeljio je 1953. godine majstor Franjo Blažeković.
Tradiciju obrta i umijeće izrade licitara, svijeća i ostalih medičarskih proizvoda uspješno je nastavila njegova kći Antonija Ranogajec s obitelji.
Status umjetničkog obrta te obrta s tradicijom koji je Antonija dobila od Hrvatske obrtničke komore 2009. godine potvrdio je radionicu Blažeković kao jednu od najboljih medičarskih i voskarskih radionica u Republici Hrvatskoj.
Naša radionica ove godine obilježava 60 godina djelovanja u gradu Osijeku i mi smo jedini takav obrt u našem gradu, sve što izrađujemo u radionici je ručno izrađeno na tradicijski način kako se to i nekada radilo.

-Koji su vaši proizvodi
-Naši proizvodi su licitari raznih oblika,  najčešće su to licitarska srca licitarski konjići i licitarske bebice, no mi izrađujemo još puno više raznih oblika licitara, naročito i ponajviše za Božićne blagdane kada se sa licitarima tradicionalno u Hrvatskoj kite jelke, isto tako izrađujemo i to ručno svijeće za razne prigode (krštenja,vjenčanja...)

-Dali prisustujete li na domacim i stranim izlozbama.
-Antonija je kroz sve ove godine zaista pokazala svojim majstorstvom da je jedan od najboljih majstora u našoj domovini te je zbog toga i dobila status umjetničkog  i tradicijskog obrta i jedino ona ima status umjetnice u svom obrtu, tako da smo kroz sve vrijeme kako radimo sudjelovali na različitim projektima počevši od izložaba u Etnografskom muzeju Zagreb, pa izložbe u Rotterdamu,Vukovaru,Valpovu,te Požegi.Naša licitarska srca krasila su i trgove Vatikana,Rima,Berlina,  sudjelovali smo i na izložbi "Hrvatska ovdje" u Parizu.
Sve te izložbe ostvarene su uz pomoć institucija naše domovine koje su prepoznale licitare kao vrijednu kulturnu baštinu koju treba predstavljati po cijelom svijetu.

U Argentini
-Vaš rad je uskadjen i primijen  sa radima UNESCA nematerijalne baštine čovječanstva. U tom vašem vrlo uspiješnom dijelovanju, kako osijecate te obaveze da slijedite na zavidnoj visini, s obziron na recenu Ustavu.
-Kruna našega rada je svakako to što smo 2010 godine upisani na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Povelja koju sa ponosom pokazujemo svim našim gostima i prijateljima je za nas i obaveza da ovaj lijepi obrt koji smo naslijedili od Antonijinog oca čuvamo i sačuvamo i za buduće naraštaje nadam se da ćemo u toj našoj zadaći i uspjeti.
Vlasnica Antonija Ranogajec i njena obitelj dokaz su da jedna mala manufaktura može i u današnje vrijeme čuvanjem tradicijskih vrijednosti pokazati nadolazećim generacijama kako se uspješnost postiže upornošću i predanošću, a svemu je naravno pokretač ljubav i maleno licitarsko srce.


-Mi bi željeli da nam obijasnite postupk kako da dodjemo do vaših produkata.
-Mi sada živimo i radimo u jednom puno drugačijem vremenu nego kada je naš obrt počeo sa radom i to zahtijeva puno više truda i zalaganja jer je dosta teško uskladiti tradicionalni način rada sa brzim tempom života kojem smo svi svjedoci, no i tu smo nekako uspjeli naći kompromis pa svoje proizvode najviše predstavljamo na svom facebook profilu  preko kojeg smo stekli jako puno prijatelja našeg obrta, a onda isto tako poneko nešto i naruči pa mi pošaljemo poštom gdje god treba.


Lijepe Vam pozdrave šaljemo Antonija i Josip Ranogajec.


No hay comentarios: