11 julio, 2013

ORA ET LABORA, Sv. Benedikt i Marko Perkovic Thompson (Don Vinko Puljić)

Danas Crkva slavi blagdan Sv. Benedikta (480.-547.) Otac je zapadnog redovništva, osnivač benediktinskog reda i jedan od najvećih velikana redovništva, zapadnoeuropske kršćanske kulture uopće. Zaštitnik je kršćanske Europe.
Moćan je i uspješan borac protiv zla. Sve podlaže volji i moći Božjoj. Njegovo pravilo i pravilo redovnika Benediktinaca, koje je sam i osnovao, jest „Ora et labora“ - „Moli i radi“.
Pravilo „Ora et labora“ je nadahnulo mnoge da svoj život žive i prožive čestito, molitveno, radno i pošteno.

To geslo je uzeo i naš Marko Perković Thompson te je iznjedrio veličanstveni album „Ora et labora“ koji daje ogromni doprinos nadi, vjeri i ljubavi nas Hrvata prema samima sebi. Takvi nas događaji hrane i iznova vraćaju na put ponosa i slave te nas spajaju i postajemo jedinstveni i jaki.
To se pokazalo i na Poljudu 30.06. Taj dan, početak Markove turneje „Ora et labora“, jest i ostat će nezaboravan. Pun emocija, ljubavi, pjesme, molitve, suza, vraćenog ponosa i nade. Taj koncert je bio slavlje, molitva i radost ali isto i boj protiv „sile zla i tame“ što nas želi razdvojiti, uništiti, prodati, osramotiti, prognati i od Boga odvojiti.
Četiri Markova „jahača apokalipse“ (bas gitara, ritam gitara, klavijature, bubnjevi) i sam Marko, vitez i junak, sa dva ognjena mača, u obje ruke po jedan, (u jednoj „ora – moli“ a u drugoj „labora – radi“) sjedinili su povijesne riječi i moćnu glazbu u Markov još moćniji, od Boga darovani glas, i ostavili neizbrisivi pečat u srcima mnogih, punih ljubavi prema Bogu i odlučnosti sačuvati kulturu, identitet i obitelji naše ljubljene i lijepe Hrvatske domovine. S njim sve generacije pjevaju, i hrvatski naraštaj raste uz njegove pjesme koje ulaze u gene, krv u biće i ostaju trajno u našoj povijesti. Tako je to bilo jasno i zorno vidljivo.
Znakovit je „Benediktov križ“ – Medaljon, kojeg Marko ponosno i redovito nosi na svojim koncertima i nastupima. Postao je čak njegov prepoznatljivi znak. To je križ s kojim je Sv. Benedikt blagoslivljao i odagnao vlasti zla i tame. Četiri su velika latinska slova na njemu, CSPB – Crux Sancti Patri Benedicti (Križ Svetog Oca Benedikta). Po sredini medaljona odozgo do dolje i preko sredine u znaku križa također se redaju slova. Svako slovo je početno slovo jedne riječi. Okomito: CSSML – „Crux Sancta Sit Michi Lux“ (Križ sveti neka mi bude svjetlo) i vodoravno: NDSMD – „Non Draco Sit Michi Dux“ (Neka mi sotona ne bude vođa). To bi se sve moglo prevesti i staviti u jednu jaku i kratku rečenicu: Vjerujem u Boga, odričem se zloga“!
Nosi ga i dalje s ponosom i vjerom prijatelju Marko, nosit ćemo ga i mi, jer KRISTOV KRIŽ je ZNAK naše pobjede, to je snaga našeg blagoslova i sigurni jamac naše sigurne, uspješne i sretne hrvatske budućnosti!
„Dok je srca bit će i Croatie“ ….
Dok je vrijednih ruku koje rade, i dok je Duša koje sklopljenih ruku mole, bit će srca i bit će Croatie. Dok je Božjih vitezova i hrvatskih junaka poput našeg Marka, bit će blagoslovljene Hrvatske!
U tim mislima radosno čekamo 05.08 (blagdan Gospe Snježne) kad ćemo na punoljetnu, 18. obljetnicu slobodne Hrvatske, sa cijelom Domovinom zahvaliti dragom Bogu za silna djela koja nam učini. Svetom misom u 10:00 župna crkva sv. Ilije Kljaci, započinjemo velebno slavlje „Dan Domovinske zahvalnosti“ u Čavoglavama kod našega Marka.
„PROSPI NA NAS RADOST SA VISINA, UČVRSTI NAM VJERU U SVOG SINA“!

- Don Vinko Puljić -
 

No hay comentarios: