25 enero, 2014

Čestitke štovateljima sv. Vlaha izvan domovine. (Broj jedan)

´


 PORUKA ŠTOVATELJIMA SVETOGA VLAHA U DOMOVINI I INOZEMSTVU

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA
Petilovrijenci 7
HR-20000 DUBROVNIK

Dragi štovatelji svetoga Vlaha u Domovini i inozemstvu, sestre i braćo!


S osjećajima zahvalnosti svemogućem Bogu i ove godine radosno dočekujemo i slavimo Festu našeg nebeskog zaštitnika svetog Vlaha, koji svojim zagovorom pred licem Svevišnjega i svojom moćnom zaštitom već 1042. godine bdije nad našim Gradom, držeći ga u svojoj ruci, štiteći ga od svih nedaća i zagovarajući sve one koji mu se utječu. Ujedinjeni oko svoga Parca, a u duhu i molitvi povezani i sa svima vama koji ste daleko od našega Grada, ponovno ćemo ponosno razviti svoje barjake, zapjevati Svečevu himnu, uteći se molitvom za njegov zagovor, moleći ga da nam „tijelu zdravlje isprosi, a mir udijeli pameti“.
Mnogo smo puta u povijesti, onoj dalekoj i ovoj bližoj, osjetili moćnu zaštitu i zagovor sv. Vlaha. To ne možemo i ne želimo zaboraviti. Znamo, međutim, da svoju sadašnjost ne smijemo živjeti i svoju budućnost graditi isključivo na krilima stare slave. Želimo učiti od sv. Vlaha, a on nas svojim životnim primjerom, i osobito svojom tisućljetnom zaštitom ovog Grada i ove biskupije, poziva da budemo hrabri svjedoci vjernosti Bogu, u zaštiti života, slobode i dostojanstva svakog čovjeka, osobito onih u najvećoj potrebi. Skrbno srce ovoga svetog liječnika, prijatelja siromaha i bolesnika koji je stoljećima bio ne samo zaštitnik, nego nadahnuće i orijentir našim precima u donošenju zakona, u skrbi za svoje građane i odnosu prema drugima, želi potaknuti i naša srca da budu otvorena za potrebe naše braće i sestara, da ta naša otvorenost bude nadahnuta konkretnom djelatnom ljubavlju kojom najbolje svjedočimo svoju pripadnost Isusu Kristu i odanost svom zaštitniku sv. Vlahu.
Utecimo se zagovoru našeg svetog Zaštitnika. Molimo ga za našu dubrovačku biskupiju i naš grad Dubrovnik, za našu domovinsku Crkvu i našu domovinu Hrvatsku, za sve one kojima su povjerene različite službe u Crkvi i sve one koji su na vlasti da zaborave privatno brinući se za opće, da mi kršćani svojim dosljednim kršćanskim životom doprinosimo poslanju Crkve u služenju našem svijetu i vremenu. Utecimo mu se za sve vjernike i sve građane ove zemlje da kao odgovorni i pošteni građani svi zajedno radimo za dobrobit svoje Domovine, da zajednički doprinosimo unaprjeđeniju i boljem uređenju i naše Domovine i Europske unije, čija smo odnedavno nova članica.
Mučenička smrt svetoga Vlaha, koja je, kako je o mučenicima govorio starokršćanski pisac, sjeme novih kršćana, danas naš pogled s naše stvarnosti usmjerava i izvan granica našega Grada, biskupije i Domovine, prema braći i sestrama u cijelom svijetu. Naš je pogled usmjeren najprije prama vama, našim iseljenicima, ali se ne zaustavlja na vama nego ga širimo i na sve ljude dobre volje. Tim pogledom želimo osobito obuhvatiti i preporučiti zagovoru sv. Vlaha sve one koji u različitim dijelovima svijeta nesebično pokušavaju izvršiti poslanje liječnika, prijatelja siromaha i bolesnika, zaštitnika onih koji pate. I više od toga. Želimo im se pridružiti. Nije to lako, makar je naša stvarnost ispunjena obiljem Božjih darova za koje smo zahvalni Bogu i našem Zaštitniku. Usprkos tom našem obilju, i mi smo, zbog krize duha koja je u temelju ekonomske krize, opterećeni sebičnošću. Bojimo se da nećemo imati. Taj nas strah onesposobljava slijediti sv. Vlaha i u drugima, osobito potrebnima, prepoznati brata i sestru. Sjećajući se svega onoga što nam se događalo u vrijeme agresije na naš Grad, biskupiju i Domovinu, moramo se oduprijeti tom duhu sebičnosti. Ne smijemo zaboraviti svoju braću i sestre u različitim nevoljama. Zajedno sa sv. Vlahom budimo, konkretnim djelima ljubavi, ali i svojim molitvama, blizu svima onima koji su u fizičkim i duhovnim potrebama, onima koji su na rubovima Crkve i društva, onima koji i danas nemaju osnovna ljudska prava, kojima je ugrožena socijalna egzistencija, osobito onima koji, poput sv. Vlaha, trpe za vjeru, koji su zbog vjere prozivani, mučeni i koji svojim životom plaćaju vjernost Isusu Kristu.
Ove godine Festu svetoga Vlaha slavimo u Godini mladih i u ozračju priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se u travnju ove godine održati u Dubrovniku. Ovaj događaj naše misli vraća u naš Grad i biskupiju i zaustavlja na našim mladima, osobito onima koji su se odazvali Kristovom pozivu na slobodu i kao animatori i volonteri stavili se na raspolaganje organizaciji ovog Susreta. Zahvaljujući im što su ovaj Susret prepoznali kao svoj projekt, zajedno s njima i u njihovo ime, upućujem srdačan poziv dobrodošlice u Grad sv. Vlaha i u dubrovačku biskupiju hrvatskoj katoličkoj mladeži u Domovini i inozemstvu, a među njima osobito vama, koji ste podrijetlom iz Dubrovnika i Dubrovačke biskupije.
Zajedno s ovim pozivom i uz iskrene pozdrave i molitvu svetom Vlahu da zagovara sve vas i vaše obitelji, svima vama, dragi naši iseljenici, pomorci i štovatelji svetoga Vlaha, upućujem također i poziv na povratak u Domovinu, kako bismo sljedeću i sve buduće Feste sv. Vlaha mogli slaviti zajedno u Dubrovniku.
Neka sv. Vlaho bdije nad svima nama i sve nas pred Bogom trajno zagovara!
Živio sveti Vlaho!
U Dubrovniku na spomendan sv. Franje Saleškog, 24. siječnja 2014.No hay comentarios: