09 marzo, 2014

Promocija knjige Tragom Hrvatske Niti u Argentini - Fra. Zlatko Špehar

Poštovane Hrvatice i Hrvati, prijatelji Hrvatske i hrvatskoga naroda, štovatelji hrvatskoga jezika, kulture, povijesti i tradicije, graditelji hrvatskoga nacionalnog identiteta, dragi hrvatski puče!


Pozdravljam vas u ime Ogranka Matice hrvatske Vukovar, koji je s osobitom čašću, radošću ali i odgovornošću prihvatio biti suizdavačem još jedne knjige svećenika i franjevca, hodočasnika i putopisca, neumornog radnika na Njivi Gospodnjoj, patra Zlatka Špehara, koji je nama Vukovarcima, kao vukovarski gvardijan, zauvijek ostao utisnut u srca. Pater Zlatko već gotovo šest godina
izbiva iz Vukovara, ali ga ne napušta; otišao je iz Vukovara, ali mu se neprestano vraća, i fizički, a još više duhovno. I stranice ove vrijedne knjige ispunjene su fra Zlatkovim sjećanjima na boravak, rad i život u Vukovaru i među Vukovarcima. Vjerojatno ne postoji grad i ne postoje ljudi uz koje je fra Zlatko ostao tako duboko i neraskidivo povezan kao s Vukovarom i s njegovim napaćenim, ali ponosnim narodom. Siguran sam da mu Vukovarci to nikada ne će zaboraviti i da će njegovo djelovanje među nama zauvijek biti zlatnim slovima upisano u vukovarsko sjećanje.
Stoga smo mu neizmjerno zahvalni što vukovarske poruke ljubavi i nenasilnoga mira, praštanja i pomirenja, ali nadasve istine i pravde, nesebično i neumorno prenosi meridijanima i paralelama svijeta, svugdje gdje je hrvatski narod, silom povijesnih (ne)prilika morao uhvatiti novo korijenje i stvarati drugu domovinu, ne zaboravljajući pritom Hrvatsku – domovinu svojih predaka i oslonac svoje nacionalne opstojnosti. Vukovarsku poruku domoljublja, bogoljublja i čovjekoljublja donio je, poput Betlehemskog svjetla, pater Zlatko i vama. Primili ste ju s puno očinske ljubavi i razumijevanja, molili ste za Vukovar i Hrvatsku, pomagali ste kad je bilo najpotrebnije, branili ste domovinu svih hrvatskih domova i rječju i djelom, sačuvali ste hrvatski jezik i kulturu, očuvali ste ljubav prema svojim nacionalnim i vjerskim korijenima. To je pater Zlatko prepoznao i tako slikovito i nadahnuto opisao u ovoj knjizi.
Vi najbolje znate kako je bilo nama Vukovarcima kada smo morali u progonstvo, kada smo trpili, kada su nad nama vršeni zločini neizrecivih patnji, kada nam je duša bila puna boli za roditeljskim domom, kada nam je srca trgala spoznaja da mnogih naših najmilijih više nema, da su ubijeni, odvedeni, zatučeni i čije su kosti razbacane po plodnoj slavonskoj i srijemskoj ravnici. Željeli su nas otjerati, kako bi lakše izbrisali svaki spomen da su Hrvati u Vukovaru ikada živjeli. Zato su nam rušili vjerske svetinje, crkve, samostan, groblja, križeve. No, Ranjeni Isus iz Vukovara, iako osakačen, bez dijelova tijela, pribijen na Križ ljudske zloće i sramote, nije dopustio da smrt pobjedi život, da zlo bude jače od dobra, da mržnja savlada ljubav, da laž postane istinom i da kultura postane nekulturom. Izdržali smo i vratili se, nije bilo lako, nije niti danas jednostavno biti Hrvatom i katolikom u Vukovaru. Ali, jesmo li imali alternativu? Jesmo li smjeli dopustiti da krvnici likuju? Je li uopće bilo zamislivo da se ne vratimo u svoje spaljene i porušene domove? Tko bi nam to oprostio?    
Dragi prijatelji, razdvajaju nas tisuće kilometara oceanskih i kopnenih prostranstava, živimo u različitom podneblju, u različitim državama, okruženi smo različitim jezicima, klimom, reljefom, poviješću i tradicijom, no, čvrsto nas povezuje ljubav prema Hrvatskoj i hrvatskom narodu, a tada niti geografske udaljenosti nisu prepreka međusobnom razumijevanju i potpori. Pripremajući kao urednik ovu knjigu puno sam mislio na vas, Hrvate u Argentini i Paragvaju, ali i drugdje u južnoj Americi, pa i svijetu. Boravio sam i sâm u više navrata među Hrvatima u Sjevernoj Americi, obilazio Hrvatske domove, katoličke misije i obitelji. Putovao sam i Europom. Što sam vidio i osjetio među hrvatskim ljudima? Neizbrisivo sjećanje i poštovanje prema domovini, požtrvovnu ljubav prema svome rodu i neizmjerno odricanje kako bi se i u dalekom svijetu sačuvao spomen na hrvatske narodne korijene.
Hvala vam drage Hrvatice i Hrvati što ste i nama u domovini znali pokazati kako se voli Hrvatska, kako se štuju njezini simboli, kako se čuvaju narodni običaji i pradjedovska vjera, kako se može izdržati i kada mislimo da je sve izgubljeno. Hvala vam što ste tako otvorena srca u svoje domovine i obitelji primili patra Zlatka, što ste Vukovaru podarili svoju ljubav, što ste i nas Vukovarce prigrlili u svoja njedra. Mi smo, budite sigurni, osjetili toplinu vaših osjećaja i misli. Vukovarci su s vama, kao što ste i vi s Vukovarom.
Zahvaljujem se dragom Bogu, na nesebičnoj ljubavi, milosti i snazi koju nam daje za ovovremeni, ali i vječni život. Bez puta koji nam je Bog podario i bez Sina koji se žrtvovao za naše spasenje, što bismo bili i čemu bi težili; u našim srcima bi bila tama, a u životu besmisao i jad.
Na kraju, pozdravljajući vas i želeći svima vama, vašim obiteljima i prijateljima, svako dobro, obilje Božjega blagoslova, mira, ljubavi i nade, zahvaljujem se dragom patru Zlatku na prigodi da budem sudionikom još jednog njegova nezaboravnog i poučnog putovanja.     


Dr. sc. Dražen Živić, urednik knjige
i predsjednik Ogranka Matice hrvatske VukovarU Vukovaru, na Vinkovo 2014. godine

No hay comentarios: