10 noviembre, 2014

HSK Njemacka pismo braniteljima

Hrvatski svjetski kongres Njemačke sa velikom zabrinutošću prati dramatične vijesti iz domovine. Drama  koja se trenutno događa ispred zgrade Ministarstva branitelja u Zagrebu pogibeljna je drama koja ima svoj duboki korijen u ozbiljnoj nepravdi koja se godinama sustavno sprovodi  prema hrvatskim braniteljima domovinskog rata a naročito prema ratnim vojnim invalidima. 

U tim dramatičnim trenucima, u toj nesnošljivoj situaciji  jedna braniteljica umire, dok jedan drugi branitelj pokušava izvršiti suicid  te uz uzvik  „Sve za Hrvatsku“ zapaljuje se benzinom. Vjerojatno će postati još veći invalid ako preživi od zadobivenih teške opeklina. U isto vrijeme pojedinci iz redova vladajućih struktura Zorana Milanovića  a i drugih opcija prozivaju  te  naše heroje ili ih izravno provociraju, uspoređujući njihovo djelovanje sa irskom revolucionarnom pokretom,  predbacujući im anarhiju,  podmećući im izmanipuliranost te rušilačke tendencije. Pritom ta gospoda zaboravljaju faktično stanje i ne pitaju zbog čega  je proteklih godina preko 1800 branitelja izvršilo suicid.  

Ovo poglavito vrijedi za izjave pomoćnika ministra branitelja Glavaševića koji je očito izmanipuliran dobrim položajem, naime kada se uz suicid dodaju umrli od stresnih poratnih posljedica dolazimo na cifru od 2600 umrlih branitelja. Ovo činjenično stanje više je nego zabrinjavajuće. Teza  pomoćnika ministra branitelja Bojana Glavaševića koju je ovih dana iznjeo na tribini Dokumente u Vukovaru, po mišljenju Hrvatskog svjetskog kongresa je neprihvatljiva. Naime po njemu među hrvatskim braniteljima koji su pobijedili u ratu i imaju brojna prava postoji niz slučajeva oboljelih od PTSP-a, dok kod pripadnika srpskih postrojbi, koje su izgubile rat a nemaju slična prava nema  pojave PTSP-a.  Znači li to da su hrvatski branitelji simulanti? Ta generalna optužba mladog Glavaševića, ta nepotvrđena teza nesnošljiva je za hrvatske ratne invalide i ona je uistinu u svakom pogledu neprihvatljiva. Glavašević  time vrijeđa sve oboljele hrvatske branitelje, stradalnike Domovinskog rata i sve građane te izjednačava AGRESORA i ŽRTVU. 
Svaki moralni ministar i njegovi istomišljenici  morali  bi istog trena  dati ostavke zbog tako teške sumnje bačene u lice ratnim vojnim invalidima i veteranima domovinskog osloboditeljskog rata. Toleriranje takvog stava Glavaševića i njemu sličnih  sa premijerom  Milanovićem  na čelu,  krajnje je neodgovorno i neprihvatljivo. Gospodin Milanović i njegova vlada  predstavljaju suodgovoran čimbenik  za ovakav  dramatičan razvoj situacije. Stoga ne čudi jedna izjava Milanovića pred 200 uglednih Nijemaca u Berlinu da  su Hrvati toliko različiti, da su slučajna nacija, pa se stoga njima teško može vladati. 

Ovaj medijski istup također predstavlja vrhunac političke nesmotrenosti i neodgovornosti jednog premjera.  Hrvatski svjetski kongres u cijelosti podržava prosvjed hrvatskih branitelja i invalida domovinskog rata te njihovu borbu za ostvarenje prava koja ne bi smjela biti sporna. Hrvatski svjetski kongres Njemačke također podupire sve branitelje  u obrani digniteta Domovinskog rata. Kada je 1991. trebalo obraniti Hrvatsku od agresora stajali su na braniku Hrvatske. Za slobodnu Hrvatsku mnogi od njih položili svoje živote. Slobodna Hrvatska  za koju su se borili dužna je osigurati skrb svim hrvatskim braniteljima, ratnim veteranima a naročito ratnim vojnim invalidima.  

HSKNJ / PETAR HINIĆ / DR. NEDA CAKTAŠ – odbor za medije 

No hay comentarios: