07 enero, 2015

Izjava Međudruštvenog Odbora Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini

Međudruštveni Odbor Hrvatskih Udruga i Ustanova u Argentini
Unión de Asociaciones Croatas de la República Argentina

HRVATI Argentinske Republike: 

MOHUUA želi izraziti zadovoljstvo zbog značajnog povećanja broja glasača registriranih prošlog 28. prosinca u Argentinskoj Republici povodom PREDSJEDNIČKIH IZBORA u Republici Hrvatskoj.

Važno je istaknuti kako se u usporedbi s prethodnim izborima sveukupni broj glasača u
Argentinskoj Republici povećao za 70%, stoga je po broju sudionika Argentinska Republika na 11. mjestu među 50 inozemnih država u svijetu u kojima se održavaju takvi izbori.  

Iako ovu činjenicu smatramo značajnom, s obzirom na važnost učvršćivanja odnosa i komunikacije između emigracije i domovine za sudbinu hrvatske nacije, vjerujemo da nam još predstoji mnogo posla u tom smislu ako želimo da kvaliteta naših sveza s našom Domovinom nastavi sazrijevati.

Stoga još jedanput želimo ohrabriti sve hrvatske državljane u Argentinskoj Republici da kao dio korpusa hrvatske nacije i ubuduće sudjeluju na izborima kako bi bili protagonisti tako važnog čina kao što je izbor svojih vladara.

Na kraju, želimo vas izvijestiti da je MOHUUA, kao tijelo koje je u službi svih hrvatskih organizacija u Argentinskoj Republici, unaprijed odlučilo čvrsto prihvatiti obvezu da radi u korist postupnog poboljšanja u provođenju svih budućih izbora.

U tom cilju već aktivno radi naš Odbor za odnose s Republikom Hrvatskom i inozemstvom kako bi: 

1- Započeo potrebne radnje u svrhu otvaranja glasačkih mjesta u unutrašnjosti zemlje;
2- Informirao hrvatske državljane u Argentinskoj Republici putem svih raspoloživih medijskih kanala o održavanju svih budućih izbora;
3- Poboljšao tijek i kontrolu izbora potičući i olakšavajući sudjelovanje promatrača koji bi osigurali transparentnost podataka i zakonitost postupaka;
4- Povećao broj državljana koji glasuju u Argentinskoj Republici;
5- Povećao broj dragovoljnih volontera za provedbu izbora kako to ne bi trebalo raditi osoblje Veleposlanstva;
6- Olakšao pristup Registru glasača odnosno podacima o glasačima koji imaju pravo glasa u Argentinskoj Republici.
7- Organizirao, ako je to potrebno, prijevoz do glasačkih mjesta svih hrvatskih državljana koji žele glasovati ali nisu u mogućnosti doći do glasačkih mjesta vlastitim sredstvima.

S nadom da će se sljedeće nedjelje u drugom krugu predsjedničkih izbora broj glasača u Argentinskoj Republici još jednom povećati, koristimo prigodu da vam izrazimo svoje osobito poštovanje i zaželimo uspješnu Novu godinu 2015.

Članovi Odbora za odnose s Republikom Hrvatskom i inozemstvom MOHUUA.
No hay comentarios: