20 mayo, 2015

Komemoracija u Buenos Airesu, Argentina, povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije


U subotu 16. svibnja 2015. hrvatski potomci rođeni u Argentini, zajedno sa svojim roditeljima i djedovima, i uz argentinske prijatelje i predstavnike Federacije useljenika, održali su komemoraciju povodom 70. obljetnice Bleiburške tragedije.
U popodnevnim satima je u prigodnoj dvorani u središtu grada prikazan   dokumentarni
film „Križni put, zločin bez kazne“ autora Miljenka Manjkasa, koji je objavio „Večernji list“. Dokumentarni film je Medudruštveni Odbor hrvatskih Ustanova u Argentini prevelo na španjolski jezik kako bi ga bolje razumjeli nazočni pripadnici treće i četvrte generacije čije slabije poznavanje hrvatskog jezika nije umanjilo njihovo duboko poštovanje i interes za sudbinu naroda svojih predaka.
Nakon prikazivanja dokumentarnog filma uslijedila je tiha demonstracija po glavnim ulicama glavnog grada do povijesnog Svibanjskog trga (Plaza de Mayo), gdje je položen vijenac u obliku hrvatskog grba.
Dugačka kolona koju je predvodila hrvatska mladež odjevena u narodne nošnje nastavila je do Metropolitanske katedrale (Catedral Metropolitana), koja je bila dupkom puna, i u duhovnoj povezanosti s mnoštvom koje je u tom trenutku sudjelovalo na komemoraciji na Bleiburškom polju, održana je Sveta misa koju je u ovoj posebnoj prigodi predvodio uzoriti kardinal hrvatskog podrijetla Estanislao Karlić. 

Unatoč zemljopisne udaljenosti i protoku vremena, mi, argentinski Hrvati i naši potomci, jesmo i želimo biti i dalje živi dio hrvatskog naroda i doprinositi našoj domovini u okviru svojih mogućnosti, također u naporima za rasvjetljavanjem povijesnih događaja koji su doveli do Bleiburške tragedije i zbog kojih smo mi rođeni u Argentini. No hay comentarios: