26 enero, 2016

Poruka biskupa Mate Uzinića štovateljima sv. Vlaha
Dragi štovatelji svetoga Vlaha u domovini i inozemstvu, braćo i sestre!

S osobitom radošću upućujem vam svoj pozdrav iz grada svetoga Vlaha, kad se spremamo proslaviti blagdan našega zaštitnika. To ove godine činimo u posebnom jubilejskom ozračju 1700. obljetnice njegove mučeničke smrti i 600. obljetnice dubrovačkoga zakona kojim je
zabranjena trgovina robljem, kao i u ozračju izvanrednoga Jubileja milosrđa koji nas poziva da, zagledani u Božje milosrdno lice, postanemo svjedoci Božjega milosrđa svima koje susrećemo.

U Crkvi je uvijek bilo svjedoka evanđelja Isusa Krista koji su nam svojim životom svjedočili milosrdno lice nebeskoga Oca. Među njih se navještajem evanđelja riječima i djelima i osobito mučeničkom smrću ubrojio i sv. Vlaho, biskup i mučenik, nebeski zaštitnik našega grada i biskupije. Mučenička smrt njegovu je životu dala drukčiju dimenziju, dimenziju nebeskoga zagovornika. Zato se štovanje sv. Vlaha, koga su vjernici prepoznavali kao jednoga od 14 pomoćnika u nevolji, proširilo cijelim kršćanskim Istokom i Zapadom te prije pune 1044 godine našlo svoje čvrsto uporište u našem gradu koji je sv. Vlaho spasio, a zatim moćno čuvao i njegove stanovnike nadahnjivao u nasljedovanju Isusa Krista i naviještanju njegove radosne poruke evanđelja. 

Stoga nam ovo naše jubilejsko slavlje, koje je ujedno ponos, sjećanje i svečanost, postaje poziv na nasljedovanje svetačkoga primjera sv. Vlaha. Kao štovatelji sv. Vlaha pozvani smonasljedovati njegov primjer naviještanja evanđelja Božjega
milosrđa, sve do potpunoga predanja vlastitoga života. Pozvani smo, također, nasljedovati i veličinu Božjega milosrđa, koju mi u ubrovniku prepoznajemo kroz zaštitu i zagovor sv. Vlaha, osobito u našim duhovnim i tjelesnim potrebama. 

Zagledani u primjer sv. Vlaha, postanimo jedni drugima onošto je on bio i ostao svima nama, zaštitnik i pomoćnik, kako bi u vremenu mira i blagostanja naš grad i biskupija mogli nastaviti cvjetati u miru i ljubavi, ali kako bismo se u isto
vrijeme znali strpljivo, s vjerom i u solidarnosti s drugima, nositi i s problemima i poteškoćama. 

Dok Bogu zahvaljujemo za darovane milosti koje nam je tijekom naše prošlosti, u dobru i zlu, darovao po zagovoru sv. Vlaha, molimo da nam sv. Vlaho i dalje bude zagovornik. Neka nam njegov život bude nadahnuće, kako bismo naviještanjem i življenjem evanđelja mogli nastaviti jedni drugima svjedočiti Božje milosrdno lice, nadograđujući svoju sadašnjost na slavnoj prošlosti čiji je sv. Vlaho neizbrisivi dio, te s njim kao zaštitnikom mogli imati i slavnu budućnost. 

S ovim mislima i željama na sve vas i vaše obitelji, osobito na vas, dragi iseljenici, pomorci i štovatelji svetoga Vlaha, zazivam obilje Božjega blagoslova i moćni zagovor našega parca.
Neka sv. Vlaho nad svima nama bdije i sve nas pred Bogom trajno zagovara!

Živio sveti Vlaho!
No hay comentarios: