21 abril, 2017

Hrvatski vjernici proslavili Uskrs u Buenos Airesu


Buenos Aires, (IKA) – U Hrvatskom katoličkom središtu sv. Nikole Tavelića u Buenos Airesu svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio voditelj središta i delegat za Argentinu Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Josip Peranić proslavljen je Uskrs.


U homiliji je o. Peranić posvijestio važnost Uskrsa, kao najvećeg blagdana naše vjere. Ne slavimo Uskrs kao neku ideju, nego kao događaj, povijesni događaj, jer je Krist sa svojim uskrsnućem ušao u našu povijest. Kako smo čuli apostola Petra u prvom čitanju, On je prošavši od Galileje i Nazareta preko Judeje, prošao je Zemljom čineći dobro. Njega su naviještali proroci a nakon njegova uskrsnuća o Njemu su govorili, rekao je propovjednik, te naglasio kako bi „događaj Kristova uskrsnuća mnogi od nas htjeli shvatiti svojim razumom, no upravo taj događaj Kristova uskrsnuća nadilazi nas i naš razum. Zato je Kristovo uskrsnuće pitanje naše vjere". 
Fra Josip je na kraju pozvao vjernike „da nastoje živjeti vjeru tako da budu svjedoci Radosne vijesti. Uskrs je dan radosti, dan veselja. Zašto? Zato što po Kristovu uskrsnuću i mi postajemo dionici vječnosti koja je pred nama. Zato se moramo radovati. Bog nas je stvorio ne za zemlju, nego za onu vječnost koja je pred nama. Svatko od nas u trenutku svoga krštenja dobio je svijeću upaljenu na uskrsnoj svijeći. I ta uskrsla svijeća koja nam predstavlja Krista uskrsloga je simbol one milosti koja je zaživjela u nama. Znajmo tu posvetnu milost, tu milost koja se upalila u trenutku našega krštenja čuvati dobro da se u nama ne ugasi. Znajmo je čuvati svojim kršćanskim životom, da bi se Krist očitovao u nama. Dao Gospodin da bismo to živjeti, naviještali, da bismo poput žena koje su bile prve nositeljice uskrsne radost mogli danas svjedočiti ovome svijetu, jer Bog je danas potreban istinskih svjedoka. Stoga, neka u nama ima one koji će ga naviještati i svjedočiti, koji će svojim životom živjeti uskrsnu radost hodeći uvijek u njegovoj svjetlosti".

Piše Marija Belošević

No hay comentarios: